Vieste, de parel van Gargano

Vieste, tevens bekend onder de eerdere naam Vesta, is gelegen in Gargano, het groene schiereiland , ook wel het “ spoor van de laars “ genoemd, in de provincie Foggia, het noorden van Puglia. Ongeveer 14.500 inwoners en in juli en augustus meer doordat veel Italianen er een tweede huis hebben. Vooral Viestani die ooit zijn weggetrokken voor studie, werk of liefde, keren vaak terug al is het maar voor een paar weken of maanden per jaar. De zomermaanden juli en augustus heerst er topdrukte met vooral Italiaanse toeristen terwijl er de rest van het jaar weinig te doen is maar wel alle ingrediënten aanwezig zijn om toch in alle jaargetijden te genieten.
( dit is de reden waarom wij zijn begonnen met onze activiteiten buiten het hoogseizoen zodat de bevriende locals die hieraan meewerken langer inkomsten hebben en we Vieste in haar volle glorie kunnen delen)

Gargano is bergachtig natuurgebied en tot Nationaal Park uitgeroepen wat ook gelijk verklaart waarom de stad lastiger te bereiken zijn. De toegangsweg naar Vieste is óf kronkelend door de bergen met zicht op zee óf door Foresta Umbra de weg door het bos. Prachtige routes maar je moet geen haast hebben. Dat is dus ook de charme van Vieste en de andere plaatsen in Gargano; je moet moeite doen om er te komen. Hierdoor wordt het niet overspoeld door toeristen en behoudt het haar charme.

Het prachtige witte centro storico van Vieste ligt gebouwd op een rots ver uitlopend in zee verdeeld over verschillende hoogte nivo’s, dus heel veel trapjes , boogjes en vicoli ( steegjes) ; een waar doolhof en s’avonds sprookjesachtig verlicht met overal adembenemende panorama’s op zee. De Cathedraal, het kerkje op de punt alsook het Castello uit 1846 zijn trekpleisters.

Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van de rotsrichel zijn er stranden en baaien. Er is maar liefst 30 km strand totaal. Op verschillende punten zie je de grote vissersplatformen , de giganten van de zee, de trabucchi en de oude verdedigingstorens le Torri.

Hét symbool van Vieste is Pizzomunno, de 24 meter hoge monoliet, parmantig staand op het gelijknamige , zuidelijk gelegen strand. Pizzomunno heeft zijn eigen legende, lees hierover meer onder het kopje Pizzomunno & Cristalda.

Vieste heeft alles in huis voor welk soort vakantie dan ook. Natuur- en sportliefhebbers komen zeker aan hun trekken. Maar ook gastronomisch en cultureel valt er veel te genieten.
Het allerfijnste aan Vieste voor mij zijn echter de Viestani zelf!

RSS
EMAIL