Piccole storie/verhaaltjes/meet the locals

MEET THE LOCALS:

EEN VAKMAN UIT VIESTE: Een van de steegjes in het centro storico van Vieste die uitkomt op mijn favoriete pleintje, Largo Seggio, is sinds jaar en dag het domein van VINCENZO MONACIS, Vaak ben ik op ontdekking in het doolhof van de oude stad en vind ik op niet voor de hand liggende plekken interessante mensen of verborgen parels maar Vincenzo zit op een prominente plek. Je kunt er bijna niet omheen, wanneer je in Vieste bent geweest heb je hem misschien ook wel gezien maar ik stel deze vakman graag nader aan je voor.“Zijn” steeg, de ene kant is bottega/werkplaats en ertegenover woont hij in een 14e eeuws pand, wordt gedomineerd door zijn werk; allerlei trabucchi van hout; de antieke vissersplatforms, zo typerend voor de kust van Gargano. ( lees hier wat ik er eerder al over schreef: https://ciaotutti.nl/reizen-door…/puglia/trabucchi-vieste/ ) verder verl verwijzingen naar de zee natuurlijk zoals decoratieve visnetten. Vincenzo maakt al 37 jaar deze houten trabucchi. Hij weet precies hoelang want, grapt hij , net zolang als dat ik getrouwd ben.Vincenzo komt uit een echte Viestaanse vissersfamilie, hij is de vierde generatie visser. Zijn vader nam hem van kleins af aan mee op de boot en hij bevond zich in zijn leven meer op zee dan op het land. Als kind zag hij al de trabucchi met de reuzennetten vanaf zee en droomde dat hij er zelf een had. Die droom is er nog altijd en ipv een echte maakt hij nu honderden miniaturen. Hij verkoopt ze in zijn bottega en maakt ze ook in opdracht voor bijvoorbeeld de rondvaartboten zodat de toeristen ze na afloop kunnen kopen. Hoeveel uren werk er in een trabucco gaan zitten? Honderden gokt hij. Overal in de werkplaats zie ik stukjes hout, hout van de olijfboom wel te verstaan want dat is het enige geschikte hout hiervoor. Je vindt Vincenzo bijna altijd ‘smiddags in zijn bottega, in de vroege gaat hij nogal eens uit vissen. Wanneer hij er is staat zijn Ape in de steeg.In de werkplaats hangt een bord met daarop een belangrijke tekst:Quando compri da un artigiano, stai comprando centinaia di ore di fallimenti e esperimenti, mesi di frustrazioni e momenti di GIOIA. Stai comprando un momento “di vita di una PERSONA”. L’artigiano per voi.Vertaling:Wanneer je van een vakman koopt, koop je uren van mislukkingen en experimenteren, maanden van frustratie en momenten van Vreugde. Je koopt een moment van het leven van een PERSOON.Uw vakman: Vicenzo Monacis.Grazie Vincenzo e Marika.https://www.facebook.com/Vincenzo-Monacis-e-i-suoi-trabucchi-332817284082982

“la curiosità ti porta belle cose”

Op een van mijn vele ontdekkingstochtjes door de steegjes van Vieste, dit keer in de avond, stuit ik weer op iets bijzonders. Een supersmal deurtje staat half open en er komt een zacht licht naar buiten. De opening van de deur is nauwelijks groot genoeg maar ik zie toch een soort van looppad door de wonderlijke verzameling van lijsten, dozen, materialen en kunst die overal op de grond staat. Ik zie ook helemaal achterin een figuur staan. Er is iemand…….

Zoals altijd steek ik gewoon mijn hoofd naar binnen en roep dat ik heel nieuwsgierig ben, waarvoor scusa, en of ik mag binnenkijken. De signore die achterin aan de ook al volle werktafel staat roept gelijk terug dat nieuwsgierigheid een goede eigenschap is en je de mooie dingen in het leven brengt en dat ik zeker welkom ben. Saverio, zo stelt hij zich voor, nodigt me uit in zijn domein waar ik nadat ik me een weg heb gebaand niet weet waar ik het eerste moet kijken. Elk plekje aan de muur of op de vloer is meer dan bedekt. Saverio blijkt ( inmiddels officieel gepensioneerd) lijstenmaker maar heeft zoveel voorraad dat hij ook nu nog graag klanten helpt die een werk ingelijst willen hebben.

Eigenlijk is hij kunstenaar vertelt hij, heeft in Salerno gestudeerd, heeft schilderles gegeven en schildert nog steeds. Op dit moment maakt hij moderne, zeer kleurrijke werken waarvan ik er een paar ontdek tussen de rest van de over elkaar hangende al dan niet ingelijste schilderwerken. We praten zo een half uurtje vol, heerlijk naar het verhaal van deze bijzondere, gepassioneerde man te mogen luisteren. Af en toe passeert er een voorbijganger en klinkt er een groet door de openstaande deur.

De grote verrassing komt wanneer hij in een aangrenzende evenzo propvolle ruimte duikt en er met een boekje in de hand uitkomt. “Ik geef je dit boekje cadeau; een dichtbundel door mij geschreven ,ik ben namelijk ook poëet”. Wow.In het kleine boekje vol poëzie “L’anima, vina della vita” vind je bij elk gedicht een illustratie van een zorgvuldig uitgekozen bijpassende bloem door een aantal van zijn leerlingen gemaakt. Daarna geeft hij mij nog een roman die zich afspeelt in Gargano, ook door hem geschreven. In beide boekjes schrijft hij een persoonlijke opdracht en gaat tot slot graag op de foto voor zijn werktafel in zijn domein.

Eenmaal thuis lees ik in het boekje nog wat aanvullende info over deze bijzondere man. Geboren in Vieste, opleiding in Salerno gevolgd aan het Liceo Artistico Statale. Schilderkunst en spiritualiteit vullen zijn leven. Vele tentoonstellingen gehad en aan meerdere poëzie wedstrijden deelgenomen.

Kunstenaar, docent en dichter, bijzonder man.

Grazie Saverio💙 a presto.

RSS
EMAIL