Verkoop van olijfolie uit Vieste

…. een beetje achtergrondinfo….

Al jaren verkoop ik de olie van de familie Medina in Nederland en is er een grote kring van vaste klanten, waarvan er ook al een aantal mee zijn geweest naar de olijfpluk. Er zijn er zelfs die een eigen adoptieboom hebben.

Over PASSIE & hard werken al vier generaties. Voor de liefhebber een beetje extra achtergrondinfo over de olijfolie die ik verkoop. De olijfoogst begint vaak niet eerder dan eind oktober/ begin november, wel is dit afhankelijk van de plaats waar de olijven groeien. In Vieste in ieder geval laat.

Ook niet geheel onbelangrijk ; de frantoio of oleificio opent pas rond 20 oktober , dan start het officiële seizoen. Men plukt dan door tot ongeveer januari . Dat hangt natuurlijk af van o.a. het weer , ( wanneer het regent wordt er niet geplukt) en de hoeveelheid olijven. De familie plukt gemiddeld 6 kratten van 300 kg per dag.
Alles met de ‘ elektrische” rubberen hark zoals je in de filmpjes ziet. Er zijn meerdere manieren om olijven te plukken maar dit is de minst schadelijke voor de boom. Schudden dmv machines beschadigt takken en de bast.

Elke dag 5 tot 6  uur plukken, dan het transport naar de frantoio want binnen zoveel uur moet er geperst worden, dat gaat op afspraak en je wordt geacht erbij te blijven.  Het opruimen  en de netten prepareren voor de dag erop hoort er ook bij. Tutto in eigen beheer. Als deelnemer aan de trips  kun je dit hele proces volgen. En als je wilt meehelpen…..dan mag dat.
Meest gehoorde opmerking van deelnemers : “ ik wist niet dat er zoveel werk in ging zitten, nu snap ik de prijs voor goede olie”

Van iedere 100 kg geplukte olijven pers je ongeveer 17 liter olie. Dat ligt natuurlijk aan de sappigheid van de olijf maar reken maar dat er minimaal 5,5 kg olijven in 1 literblik gaat.

Olijfolie is een natuurproduct en de kwaliteit is afhankelijk van zoveel factoren. Afgelopen jaar heeft Noord Puglia een heel goed jaar gehad. In tegenstelling tot Zuid Puglia ( Salento) waar de bomen door ziekte in aantal gehalveerd zijn.

❗️waarschuwing❗️

Er wordt helaas veel gesjoemeld in de olijfolie business. Kijk bij de grote merken kritisch waar de olijven vandaan komen en waar het geperst wordt. En of het niet een samenraapsel is. Olie van het Gardameer of Toscane komt zelfs vaak van olijven uit Puglia….. vroeger was het heel normaal dat men alleen de olijven verkocht en anderen er dus olie van liet maken. Dan klopt er uiteraard niet wat er op de etiketten staat. Olie uit het Noorden is toch vaak ook olie uit Puglia. Nog een punt van aandacht: een fancy blik of hoge prijs betekent nooit automatisch goede olie.

Koop eerlijke olie! De prijs die de boer krijgt voor het harde werk staat vaak in geen verhouding tot het bedrag dat een groot bedrijf ervoor vraagt. De hoge prijs betaal je dan voor marketing en tussenpartijen. Jammer en kwalijk. Ikzelf ben van het sociaal ondernemen en fairtrade. Dat voelt goed. Heerlijk & Eerlijk dus????

Een rondleiding in de frantoio is uiterst interessant maar alleen in de periode van de oogst,  anders is er geen bedrijvigheid of productie en valt er dus niets te zien. De machines worden na januari schoongemaakt, uit elkaar gehaald en de deur gaat eigenlijk op slot.

soort/blend

De olijfolie uit Vieste is een blend van Coratina, (de meest bittere olijf maar met de meeste polyfenolen oftewel anti oxydanten. Dit voel je in je keel prikken) verder de Ogliarola Garganica ( de oerolijf uit Puglia) en de Leccino olijf die wat zoeter is. Dit samen geeft een heerlijke smaak. Maar er is ook de mono van alleen Ogliarola BIO.

proeven/ruiken

De olie ruikt in eerste instantie naar vers gras, fris en fruitig maar krachtig. Proeven geeft een klein prikkeltje in de keel en er blijft geen vettige smaak achter in je mond. Prachtig groene kleur en de olie smaakt bij alles. Vergeet niet dat wanneer je proeft zonder iets erbij dat het altijd sterker lijkt.
Uiteraard is de olie koud geperst en laag in de zuren dus een echte waardige Extra Vergine Olio! Houdbaar minimaal 18 maanden.

Alle eeuwenoude bomen , de secolari, zijn van het ras Ogliarola en ook deze geven nog olijven maar steeds minder. Ze worden wel goed verzorgd en je kunt ze bij ons ook adopteren, kijk verderop op de site hiervoor. Je eigen oerboom en je eigen olie maar tevens een steuntje in de rug van de familie.

Interesse in de olie? Proeverij,of in het totale proces? ga eens mee op trip in november en ontdek het zelf.

Meer info? Kopen, bestellen? mailtje volstaat.  info@venividivieste.nl

RSS
EMAIL