ALGEMENE INFO

Vieste is gelegen in Gargano, het groene schiereiland, ook wel “het spoor van de laars“ genoemd, in de provincie Foggia, in het noorden van Puglia. Ongeveer 14.500 inwoners en in juli en augustus een stuk meer doordat veel Italianen er een tweede huis hebben. Vooral Viestani die ooit zijn weggetrokken voor studie, werk of liefde, keren vaak terug al is het maar voor een paar weken of maanden per jaar. De zomermaanden zijn topdruk met vooral Italiaanse toeristen terwijl er de rest van het jaar weinig te doen is maar alle ingrediënten aanwezig zijn om toch in alle jaargetijden te genieten. Dit is een van de redenen waarom ik ben begonnen met activiteiten buiten het hoogseizoen zodat de bevriende locals die hieraan meewerken langer inkomsten hebben en we Vieste in haar volle glorie kunnen beleven.

Gargano is bergachtig natuurgebied en tot Nationaal Park uitgeroepen wat ook gelijk verklaart waarom de stadjes lastiger te bereiken zijn. De toegangsweg naar Vieste is óf kronkelend door de bergen met zicht op zee óf door Foresta Umbra de weg door het bos. Prachtige routes maar je moet geen haast hebben. Dat is dus ook de charme van Vieste en de andere plaatsen in Gargano; je moet moeite doen om er te komen. Hierdoor wordt het niet overspoeld. Het prachtige centro storico van Vieste ligt gebouwd op een rots ver uitlopend in zee verdeeld over verschillende hoogte niveaus, dus heel veel trapjes , boogjes en vicoli ( steegjes) ; een waar doolhof en s’avonds sprookjesachtig verlicht met overal adembenemende panorama’s. De Cathedraal, het kerkje op de punt alsook het Castello uit 1846 zijn trekpleisters. Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van de rotsrichel zijn er stranden en baaien. Er is maar liefst 30 km strand totaal.

Je kunt vliegen op Bari en op Pescara, dan is het nog 2,5 uur respectievelijk 3 uur rijden. De onderlinge afstanden tussen de plaatsen in Gargano lijken klein in kilometers maar bedenk dat er geen rechte wegen zijn en dat je in de bergen bijna niet kunt inhalen wanneer je achter een vrachtwagen zit dus hou echt rekening met extra tijd. Openbaar vervoer is er eigenlijk alleen in het hoogseizoen. Dan rijdt er een directe bus tussen Bari en heel Gargano vier maal maal daags. http://www.aeroportidipuglia.it/bus-pugliairbus Ik werk ook met een paar aanbieders voor een transfer maar dat is kostbaar, gezien de afstanden. Een huurauto kan natuurlijk ook en persoonlijk raad ik Sunny Cars aan. Kom je met eigen vervoer, vraag vooral bij de accommodatie altijd na of er plek voor je auto is. Parkeren is namelijk een probleem in Vieste, er zijn een paar parkeerterreinen: aan de haven en aan de rand van het centrum maar in de stad zelf is er niet veel plaats en vaak wordt er dubbel geparkeerd. En overal betaald parkeren vanaf mei tot en met half september.

Markt is er om de maandag aan de Lungomare Europa. Een gezellige markt met voor ieder wat wils.

Politie Vieste: Via Giovanni XXIII, 62, 71019 Vieste FG, Italië, +39 0884 708014

RSS
EMAIL